Oversikt over Hans Nielsen Hauge-senteret
Det nye besøkssenteret presenterer flere sider av Hans Nielsen Hauges liv og virke. Utstillingen tar for seg hans oppvekst og bakgrunn og familiens historie på Rolvsøy. Videre omfatter den oversikt over hans brede virksomhet innenfor åndsliv, samfunnsengasjement og gründervirksomhet. Utstillingen presenterer også 1700-tallets Norge og det samfunnet Hauge vokste opp i. Utendørs er en omfattende tidslinje montert, og inne kan de ulike reisene til Hauge utforskes i detalj.
Hold over eller trykk på de ulike punktene for å lese mer.
På en gård vevde man ulike tekstiler – ull, lin og bomullsstoffer til klær, sengetøy, duker, skjorter og undertøy. Gamle tøyrester ble klippet opp og vevd til filleryer.
«GUTTEROMMET» Himmelsenger og en uttrekksseng ga soveplass Til de fire brødrene. Bortsett fra bordet er møblene innlånt.
I andre etasje i Besøkssenteret kan du blant annet følge i Hauges fotspor - digitalt på Norgeskartet.
Stasjon 5, trykk her for å se den digitalt.
Stasjon 4, trykk her for å se den digitalt.
Stasjon 3, trykk her for å se den digitalt.
Stasjon 2, trykk her for å se den digitalt.
Stasjon 1, trykk her for å se den digitalt.
Ved å klikke på de ulike romma i plantegningen inviteres du til en liten digital vandring gjennom det gamle våningshuset på Hauge gård. Et typisk lafta 1700-talls hus som med sine miljøer gir deg en fornemmelse av Hans Nielsens barndomshjem.
Koven ble benyttet som pikerom for søsteren Anne, som sto Hauge svært nær. Han avbrøt en av sine reiser og kom hjem til sin søster før hun døde, 23 år gammel.
KJØKKENET var husets kjernerom - hvor maten ble tilberedet og ulike sysler kunne utføres i lyset fra grua. I det gamle bondesamfunnet var en i stor grad selvforsynt. Krydder, kaff e og te som ble vanlig på midten av 1700-tallet måtte kjøpes. Legg merke til bakerovnsluka i grua – der ble gårdens brød og kaker stekt. Alt vann måtte bæres både ut og inn – da brukte en gjerne bæreåket.
Stuerommer var tradisjonelt innredet. To høysetetavler henger bak husbondens plass. Slike var vanlig i bondehjem i Østfold på 1700-tallet. Ofte var de dekorert med bibelske motiver - slik vi ser her - den ene med engelens besøk hos jomfru Maria - den andre med engelen som trøster Josef.
Utstillingen
Her ser du en oversikt over de ulike stasjonene du finner i vår utstilling på Besøkssenteret.
Hauges vandringer
Her kan du se en interaktiv fremstilling av Hans Nielsen Hauges mange vandringer i årene 1796 til 1804, som er justert til flere forskjellige skjermstørrelser.
Slik bruker man den
1: Benytt pilknappene.
Pil ned = Neste punkt eller neste år. Pil høyre = Neste oversiktsbilde inneværende år.
2: Benytt menyen og/eller pilene.
Trykk på årstallene på venstresiden for å velge år, eller pila til venstre/høyre på skjermen for å bla mellom inneværende års oversiktsbilder.
3: Nullstille.
For å nullstille oversikten trykker du på resett-ikonet øverst til høyre på skjermen.
Tidslinje
Her finner du en tidslinje over relevante hendelser i Hans Nielsen Hauges liv, i Fredrikstad, Norge og Europa.