Haugemusikalen – Det brenner en ild
14. – 24. august fremføres Hans Nielsen Haugemusikalen «Det brenner en ild» i Gamlebyen, Fredrikstad. Hans Marius Hoff Mittet i tittelrollen med stort ensemble og orkester. Sanne Kvitnes har rollen som Følgesvennen – Hauges indre motstander. Alexander Hermansen gestalter presten. Det spilles seks forestillinger.
Forestillingen omhandler Hans Nielsen Hauges liv fra han skriver sin første bok i 1796 til han dør i 1824. Forestillingen er skrevet av Hans-P. Thøgersen (manus) og Svein Gundersen (musikk). Regi er ved Ole-Hermann Gudim Lundberg. Forestillingen har tidligere blitt satt opp i 2017. Dette er en utviklet versjon av forestillingen.
Vi spiller ekstraforestilling onsdag 28. august. Dett er siste mulighet!
Anmeldelse Broadway World!
Vi gleder oss over flott anmeldelse fra bransje-tidskriftet Broadway World som er imponert over Det brenner en ild. Vi takker for konstruktive og gode tilbakemeldinger og et godt bransjemessig anmelder-håndverk! Anmelder Christian Ranke skriver at dette er: «En veldig bra musikal med potensial til å bli formidabel!».
Videre i anmeldelsen står det at forestillingen byr på tre virkelig gode hovedroller: « Hans Marius Hoff Mittet leverer en kraftfull og dypt engasjert prestasjon. Nyansert og overbevisende som gjør Hauges reise dypere. Sanne Kvitnes sin tilstedeværelse som Hauges indre samvittighet gir dybde til produksjonen og hennes stemme gir gjenklang lenge etter hun forlater scenen. Alexander Hermansen som presten leverer en nyansert fremstilling rik på subtilitet. Han får frem dynamikken mellom Hauge og presten som et av de mest overbevisende aspektene ved forestillingen.Både Ingrid Heckmann Hagen, Anniken B. Lundberg, Aina B. Gundersen, Pål André Hasselvold og Jonathan Tuvfesson Larsson er andre i det store ensemblet som trekkes frem for sine gode prestasjoner.
Svein Gundersens musikk på sitt beste, med mildt sagt komplekse arrangementer forsterker den emosjonelle virkningen av historien. Hans-P. Thøgersens libretto skinner i sin nyanserte og gjennomtenkte dialog og fanger den følelsesmessige dybden til karakterene.Regissørene Ole-Hermann Gudim Lundberg og Martine Tuvfesson Lundberg har gjort en veldig god jobb med å drive fortellingen fremover og holde fokus. Koreografien er effektiv og legger til et subtilt lag i fortellingen».
Anmelderen peker også på punkter som kan løfte musikalen for fremtidige framføringer og disse tar produksjonen til seg. Broadway World avslutter med: «Det brenner en ild har øyeblikk av ekte storhet som gjør det til en veldig engasjerende opplevelse, og tidvis fortreffelig!»
Hele anmeldelsen her. (Er skrevet i sin helhet på engelsk) ANMELDELSE BROADWAY WORLD
Fredriksstad Blads anmelder er storveis imponert over ny-fremførelsen av «Det brenner en ild» og triller terningkast fem på premieren.
«Trolsk magi» og «Gamlebyen ble til Londons West End» og «Hauges vekkelse setter fyr på Gamlebyen» er noen av superlativene.
Alle tre hovedrolleinnehaverne overbeviser anmelderen med sine sangstemmer og skuespillerprestasjoner.
Her kan du lese hele anmeldelsen: (Pluss sak)
PLASSERING PUBLIKUM:
Publikum er plassert hovedsakelig i to store tribuner, samt noen stoler foran. Tilsammen 620 plasser.
200 års-markering
Framføring av musikalen er en del av 200-års markeringen for Hauges bortgang i 2024. I tillegg til ulike arrangementer lokalt og nasjonalt, vil musikalen være en del av Hans Nielsen Hauge-festivalen i Gamlebyen i august. I tillegg til musikalens forestillinger vil det blir arrangert temakvelder og foredrag med ulike foredragsholdere. Det blir også guidede visninger i Hauges fotspor i Festningsbyen m.m. Mer info om dette vil komme på denne nettsiden.
Hans Marius Hoff Mittet
I rollen som Hans Nielsen Hauge finner vi Hans Marius Hoff Mittet som er kjent for det norske folk gjennom deltakelse i en rekke musikkteaterforestillinger landet over.
Etter hans utdannelse ved Bårdar Akademiet har han bl.a. vært å se som Monsieur Firmin i The Phantom of the Opera, Javert i Les Misérables på Folketeateret, Erlend i Kristin Lavransdatter på Den Nationale Scene, Che i Evita på Kilden og Berger i HAIR på Det Norske Teatret.
De siste sesongene har han spilt for et meget stort publikum både i Oslo og landet over i suksessmusikalen Så som i himmelen. For tiden er han nå å se som «The Duke» i Moulin Rouge på Chateau Neuf.
Spilledager:
Onsdag 14. august kl 20.30
Fredag 16. august kl 20.30
Lørdag 17. august kl 20.30
Onsdag 21. august kl 20.30
Fredag 23. august kl 20.30
Lørdag 24. august kl 20.30
Spillested Gamlebyen
Artilleriplassen
Forestillingen fremføres utendørs i historiske omgivelser på Artilleriplassen i Gamlebyen i Fredrikstad. Publikum blir sittende i store tribuner og det er plassbestilling. Tribunene er de samme som bl.a. har vært brukt på Allsang på Grensen. Det vil være enkel servering i forbindelse med forestillingen. Praktisk informasjon rundt dette kommer nærmere.
Hauge og Gamlebyen
Hans Nielsen Hauge og Gamlebyen i Fredrikstad henger tett sammen. Da Hauge var 24 år var han en tid slaktersvenn hos Madam Kruse og bodde samtidig i hennes hus. Denne boligen ligger rett ved spill-plassen for musikalen.
Hans Nielsen Hauge var fengslet mange ganger for sin predikantvirksomhet.Den aller første gang han ble låst inne var i 1796 i det gamle rådhuset på torget i Gamlebyen. Hauge talte også på flere store møter i Festningsbyen. En av plassene var hos Nils Bærsø for 400 tilhørere i nåværende Voldgaten 3. Det er også å anta at Hauge må ha besøkt den gamle kirken fra 1779, bygd opp etter flere tidligere branner.
Hans Nielsen Hauge
Hans Nielsen Hauge ble født på gården Hauge på Rolvsøy utenfor Fredrikstad den 3. april 1771. Da Hauge startet sin virksomhet kritiserte han prester og embedsmenn for å misbruke sin makt. Åndsopplevelsen bak plogen ute på åkeren 5. april 1796 ble det store vendepunktet. Årene 1797–1804 reiste han rundt i hele Norge og forkynte. Han skrev 33 bøker og skrifter som kom i et opplag på over 200.000. Han ble fengslet mange ganger, første gang i 1797, og den siste fengslingen varte i hele 10 år. Da han slapp fri i 1814, hadde fengselsoppholdet knekt ham.
I hans fotspor utviklet det seg haugianske vennesamfunn som er forløpere til dagens organisasjonsvirksomhet, og kvinner fikk ledende stillinger. Hans gründer-virksomhet skapte arbeidsplasser og velferdsordninger for arbeiderne. Gjennom sin virksomhet la Hauge grunnlaget for at mange i Norge begynte å tenke og handle selvstendig. Flere norske historikere har uttalt at med Hauge så startet det moderne Norge.
Han giftet seg to ganger etter at han ble satt fri og kun ett av fire barn levde opp. Hans Nielsen Hauge døde 29. mars 1824 og er begravet ved Gamle Aker kirke.