Sara Oust – ei foregangs­kvinne i Østerdalen

Hvordan var kvinnesynet til Hans Nielsen Hauge og den haugianske bevegelsen, og hvordan praktiserte de dette? Her kan du høre hva Linda Haukland har å berette om Sara Oust – ei belest og lærd jente driver gruvedrift, kastes i fengsel og blir en lederskikkelse både i troen og praktisk liv og lære. Det kunne vært en spenningsroman, men skjedde i Vingelen for over 200 år sida. Les mer om henne og bli med på omvisning i museet i hjembygda hennes, Vingelen, her.

I anledning kvinnedagen 2021, har avisa Arbeidets Rett på Røros møtt Linda H. Haukland (50) som er tidligere stipendiat ved Universitetet i Nordland, nå er hun heltidspolitiker og fylkesråd for Nordland fylkeskommune. Hun er historiker, forfatter og foredragsholder, og har blant annet holdt foredrag om Hans Nielsen Hauge rundt i hele landet.

Sosialt entreprenørskap var sentralt i livet til Sara Oust–og det er like aktuelt i dag. For å bevare historien og sette den inn i en sammenheng i vår tid, etablerte noen ildsjeler for noen år siden Sara Oust Venneforening.

Les mer, og hør foredraget til Linda Haukland.