I sporene til Hans Nielsen Hauge

12 turer i Norge og Danmark, ny bok av Sissel Jenseth

I sporene til Hans Nielsen Hauge (1771-1824) får du vite mye du tidligere ikke visste om Hauge og vennene hans. Tolv turer bringer deg rundt i Norge og helt sør til herrnhuterbyen Christiansfeld på Jylland. Underveis kommer du forbi et utall bygninger, rester etter virksomheter, museer, kirker, arrestlokaler, gater og minner knyttet til hans navn. Du blir kjent med mennesker som Hauge møtte: unge menn og kvinner som «vekkes» og selv blir forkynnere, de dikter salmer og bærer Hauges bøker utover det ganske land. Mange får livene sine snudd på hodet – de flytter dit Hauge foreslår, starter virksomheter og gifter seg med hverandre – samtidig som trusselen om tukthus og fengsel henger over dem.

Mer enn 250 år etter Hans Nielsen Hauges fødsel og 200 år etter hans død er det fortsatt stor interesse for hans liv. Mye tyder på at hans åndslys fremdeles skinner over landet.

Sissel Jenseth (f. 1956) har tidligere skrevet en rekke sykkelturbøker. Hun er cand.mag. fra Universitetet i Oslo, daglig leder i Dialogos og redaktør for bladene LandsByLiv og Mennesket. Sissel Jenseth ved minnestein for Hans Nielsen Hauge og Ole Torjussen Svanøe på Saltverkneset på Svanøy. Foto: Gerd Margrethe Minde.

BLA I BOKEN https://issuu.com/haugespor/docs/i-sporene-til-hans-nielsen-hauge

Omtale Harald Kaasa Hammer, Haugekjenner og pensjonert sogneprest:

I den rikholdige Hauge-litteraturen ser vi at mange enten oppfatter Hauge ensidig som vekkelsesforkynner eller ensidig som industrigründer. Sissel Jenseth klarer å holde disse sidene sammen på en troverdig måte, gjennom mange historiske glimt og de vekslende konjunkturene i Hauges levetid. Boken er ikke en lovsang om Hauges allsidige fortreffelighet. I stedet vokser det fram et levende bilde av ham gjennom mennesker og tiltak som gjorde at Norge fikk et løft inn i moderne tid.

I sporene til Hans Nielsen Hauge12 turer i Norge og Danmark

  • Sissel Jenseth
  • Dialogos
  • 288 sider, gjennomillustrert, oversiktskart
  • Utsalgspris: 449,-

DISTRIBUSJON:

Boken kan kjøpes gjennom bokhandelen: https://www.norli.no/search?query=jenseth

Eidsvoll helsekost Sundet, Vormavegen 1, 2080 Eidsvoll (åpningstider: 10-17 / 10-16 lør.)

Antropos Bokhandel, Josefines gt 12 i Oslo (åpningstider: 11.00-16.30 / 11-14 lør.)

Og ved bestilling https://www.haugespor.no/kjop epost: [email protected]

NETTSIDER

https://www.haugespor.no

https://www.facebook.com/haugespor/